zaterdag 7 juni 2008

Kakadu maar mee!

Kakadu NP is het bekendste National Park van heel Australie. In de wet season stroomt het onder en in de dry season droogt het langzaam op tot alleen de grootste rivieren overblijven. Hierdoor worden de wegen in de wet season gewoon weggespoeld en moet je een 4x4 hebben om van de highway af te gaan. Gelukkig zitten de hoofdattracties gewoon langs de highway en zijn Wendy-accessible! Op weg naar Kakadu NP sliepen we bij het ´Window on the wetlands´ visitor centre. Een prachtig gebied met een klein probleempje. 38 miljard kleine probleempjes eigenlijk; Mozzies!!! Australische terrormuggen die ons op begonnen te vreten zo gauw als we aankwamen. We hebben de tent in 2,5 minuut opgezet en na een half uurtje rondmeppen was de binnenkant mugvrij verklaard. Dachten we..

De volgende dag al krabbend opgestaan en dat zou de rest van de dag wel zo blijven! Gelukkig had ik een cool ochtendprogramma: de Jumping croc cruises!

Krokodillen zijn zo´n beetje de enige beesten in Oz die ik nog niet in het wild gezien had. Met de cruise ga je de Mary river op en hengelen ze met een paar varkenspoten boven het water. Ik heb het nooit geweten maar crocs kennen een truukje om vogels uit laaghangende takken te snaaien: Ze zetten zich af in een grote zwembeweging met poten en staart en ze zijn zo sterk dat ze meters het water uit komen springen! Als ze dan iets vastgrijpen krijg je het dus nooit meer terug. De touroperators kenden bijna alle crocs omdat ze een territorium van zo´n 100m rivierbedding hebben. Er zitten er dus veeeel :p Je zal wel doorhebben dat Robbertje zich prima vermaakt heeft :)

Kakadu is uiteraard uitstekend voor een paar goeie bushwalks. Het heeft vijf totaal verschillende soorten habitats dus de walks zijn erg gevarieerd. Het Bowali visitor centre is ook een aanrader. Supermooie display van de cultuur en het hele reilen & zeilen in Kakadu. Over cultuur gesproken: Het NP heeft ook de grootste, meest uitgebreide rock art sites van Australie. De mooiste hiervan is Ubir met verhalen over de regenboogserpent en deze shelter kan je aan het eind van de dag beklimmen voor een spectaculaire zonsondergang:


Vlakbij zat een camping dus we hoefden niet in het donker te rijden maar ook deze nacht zijn we niet gespaard door de mozzies. De volgende ochtend was het muggennet van de tent gewoon waterdicht geworden door de dikke laag mozzies! Maarrr we hadden een achtpotige vriend die een goed maaltje bij elkaar gesprokkeld had op de tent! Hij heeft minimaal 24 muggen naar binnen gewerkt (jaja dat is geteld) Hier een size comparison met ehhh, mijn tong :D

We hebben hem lekker laten zitten want na Kakadu is alles wat muggen eet mijn vriend! In de zon is het minder erg dus overdag geen last van de mozzies. Er was een Nourlagie bushwalk door een rotsomgeving die we wilden doen. Het leek een beetje op de pannenkoekrotsen van punakaiki in NZ. Aldaar hebben we deze persfoto geschoten van ´Indiana Geers and the kingdom of the crystal beerjug´ :


Uiteraard is er weer een gallery voor iedereen die meer wil zien! Je ziet bijvoorbeeld dat de bomen langs het wandelpad nog gewoon in de hens staan van het patchburning. Een bezoek aan Kakadu is niet compleet zonder een Billabong walk! Een billabong is een meertje dat gedurende de dry season steeds kleiner wordt. Halverwege bleek onze billabong nog heel ver buiten zijn oevers getreden en we moesten VLAK langs het water om de tocht te doen. Geen pretje als je de dag ervoor crocs 2m hoog uit het water hebt zien komen! Maar we hebben het overleefd dus no worries! Na een kleine stop in een van de vistor centres hebben we heel Kakadu al gezien! Dat ging sneller als ik dacht!

Nou, op naar Darwin en kijken hoe de vrijgezellenmarkt voor Wendy is!!

Geen opmerkingen: